İnsanların hücrelerinde devamlı olarak elektrik üretiliyor. İnsanların vücutlarının elektrikten ibaret olduğu halde neden dışarıdan gelen elektriğin insanların çarptığını merak ediyor musunuz? Eğer cevabını evet ise yazımızı okumaya devam etmelisiniz.
Bilindiği gibi sıvılar en iyi elektrik iletkenleridir. İnsanların vücudunun büyük bir kısmı ise sudan oluşmuştur. Bu durum doğal olarak insanları iyi bir elektrik iletkenine çeviriyor. Vücudumuzu dış etkenlere karşı korumakla yükümlü olan derimiz ıslandığı zaman iyi bir elektrik iletkenine dönüşüyor. Hal böyle olunca insanları elektrik çarpması kaçınılmaz oluyor.
Evlerimizde bulunan prizlerde ya da kullandığımız kablolarda elektrik genellikle 220 volt ve 50 Hz. Akıma sahiptir. Bu volt, hertz nedir diyecek olursanız şöyle açıklayabilir. Volt, elektriğin şiddeti, Hertz ise gelen elektriğin miktarıdır diyebiliriz.
Neden İnsanı Elektrik Çarpar?
Bir elektrik akımının insana ya da herhangi bir canlıya zarar vermesi için canlı üzerinden geçmesi ve devreyi tamamlaması gerekir. Biraz önce de söz ettiğimiz gibi insan vücudu yapısında bulunan su, tuz ve iyonlar sayesinde oldukça güçlü bir elektrik iletkenidir. Bu unsurlar vücudumuzdan elektrik akımının geçmesine neden olur.
Elektrik çarpması insanlar için çoğu zaman oldukça tehlikeli bir durumdur. Elektrik akımının şiddetine ve çarpılma süresine bağlı olarak insanların gördüğü zararlar değişkenlik gösterebilir. Hatta bazen elektrik çarpması durumlar istenmeyen bir şekilde ölüm ile bile sonuçlanabilir.
Elektrik Çarpan İnsan Neden Şok Geçirir?
İnsanları elektrik çarptığı anda bir şok geçirme durumuna girerler. Bunun nedeni kendi içimizde üretilen elektriktir. Bir insanın sinir sisteminde üretilen elektrik ile dışarıdan maruz kaldığı elektrik bir araya geldiği zaman insan vücudunda kasılmalar ve titremeler görülür. Bu durum şok olarak adlandırılır.
Elektrik Çarpmalarında Yapılması Gerekenler - İlk olarak elektrik akımı devam ediyorsa bunu önlemek için sigortaları kapatmanız gerekir.
- Elektrik çarpan kişinin elektrik akımı ile olan bağını kesmelisiniz. Bunun için iletken olmayan maddeler kullanmaya özen gösterin. (Kuru tahta, deri kemer, kuru gazete tomarı gibi)
- Kendinizi elektrikten korumak için kuru bir zemin üzerine çıkın.
- Elektrik çarpan kişinin şuuru kapanmış ve nefes alamıyorsa yapay solunum yapmalısınız.
- Hastanın şuuru kapalı ama nefes alıyorsa şoka girmesini önlemelisiniz. Bunun için ayaklarını yukarı kaldırmalısınız.
- Hastanın hem şuuru açık hem de nefes alıyorsa kendine gelmesini sağlayın. Elektrik çarpmasının ardından takip eden yarım saat içinde bir çay kaşığı yemek sodası ve bir çay kaşığı tuzu 1/3 lt. Suda eritin ve içirin.
Elektrik Çarpmalarında Yapılmaması Gerekenler - Sigortaları kapatmadan hastaya müdahale etmeyin. Aksi takdirde daha kötü sonuçların doğmasına neden olabilirsiniz.
- Hastaya dokunmak için iletken maddeler kullanmayın.
- Hastaya çıplak elle müdahale etmeyin.