Atkins diyeti düşük karbonhidratlı bir diyet yoluyla kilo vermeyi destekleyen bir diyettir. Bu diyet şeklini destekleyen kişiler Atkins diyetinin ayrıca birçok kalp sorununu ( yüksek kan basıncı ve kalp hastalığı gibi ) önleyebildiğini ileri sürmektedirler.
Kimi tartışmalı yönleri de olan Atkins diyet hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız için kadinlikbilinci.com olarak Atkins diyetini temel özellikleriyle araştırdık.
Atkins diyeti hakkında
Atkins diyeti 1972 yılından beri bu diyetin yaratıcısı tarafından önerilmektedir. Bu diyetin ana özelliği düşük karbonhidratlı besinler yoluyla kilo vermeyi ve sağlık durumunu geliştirmeyi amaçlamaktadır.
1. Bu diyette protein, sebzeler ve sağlıklı yağlar oldukça önemli bir yere sahiptir.
2. Atkins diyetinin bir de besin piramidi bulunmaktadır. Bu besin piramidinde özellikle bazı besinlerden kaçınılması önerilmektedir. Bu besinler beyaz şeker, pirinç, beyaz ekmek, beyaz patates ve beyaz undan yapılmış makarnadır.
Atkins diyetinde alınan kalori düzeyini saymaya gerek yoktur. Bu diyette önemli olan alınan karbonhidratlardır.
Atkins diyetinin aşamaları
Atkins diyetinin aşamaları vardır. 4 aşamadan oluşur. Bu aşamaların özellikleri aşağıda belirtilmiştir.
1. Aşama: Bu aşama diyetin en sıkı aşamasıdır. Bu aşamada özellikle aşağıdaki besinlerden mutlaka kaçınmak gerekir.
Meyve ekmek, tahıllar, nişastalı sebzeler, süt ürünleri ( peynir ve tereyağı hariç ) ve alkol
Günlük karbonhidrat tüketimi 20 gr olmalıdır. ( Amerikan Gıda Kurumunun günlük karbonhidrat tüketim düzeyinin 300 gr olduğunu da hatırlatmak gerekir.
Atkins diyetinde 1. aşamanın temel amacı vücudu yağ yakmaya alıştırmaktır. Çünkü en fazla kilo bu aşamada verilmektedir.
2. Aşama: Bu aşamada diyete yavaş yavaş yoğurt, dutgil meyveleri ve kabuklu yemişler de eklenir. Günlük alınması gereken karbonhidrat düzeyi 25 – 45 gr arasında olmalıdır. Arzı edilen kiloya yaklaşıldığı zamana kadar bu aşama devam eder.
3. Aşama: Bu aşamada diyette çeşitli karbonhidratları almaya devam edilir. Örneğin daha fazla meyve, nişastalı sebzeler ve tam tahıllar alınır. Bu aşamadaki günlük karbonhidrat düzeyi 50 – 70 gr arasıdır. Bu aşama arzu edilen kiloya ulaşıldıktan sonra en az 1 ay kadar daha devam eder.
4. Aşama: İdeal kiloya ulaşıldıktan sonra ağırlıklı olarak düşük karbonhidratlı bir diyete devam edilir.
Atkins diyeti enerji harcayarak yağ yakmayı ve böylelikle metabolizmayı değiştirmeyi amaçlar. Daha fazla yağ yakarak kilo verme amaçlanır.
Atkins diyeti işe yarıyor mu ve güvenli mi?
Yapılan araştırmalarda Atkins diyetinin kilo vermede oldukça işe yaradığı saptanmıştır. Atkins diyetinin kan basıncını dengelemede ve trigliserid düzeylerini geliştirmede faydalı olduğu ortaya çıkmıştır.
Fakat birçok uzman da Atkins diyetinin uzun dönemde sağlık üzerindeki faydaları ve güvenli olup olmadığı konusunda net konuşmamaktadırlar.
Birçok bilim insanı işlenmiş yağların yüksek olduğu bir diyette dikkat edilmesi gerektiğini ve kalp hastalıkları ve kanser gibi risklerin bu böyle bir diyette artabileceği belirtmektedirler. Atkins diyeti ayrıca C vitamini ve potasyum minerali gibi önemli besin öğelerini atlayan bir diyet türüdür.
Çoğu sağlık örgütleri Atkins diyetinin aksine günlük diyette her zaman tam tahılların, meyveleri, sebzelerin ve düşük işlenmiş yağların önemli olduğunu belirtmektedirler.
Bilim insanları diyet programları hakkında şu genel tavsiyede bulunmaktadır. Herhangi bir diyet programını uygulamadan önce ( özellikle sağlık sorunlarınız varsa veya ilaç alıyorsanız ) mutlaka hekiminize danışın ve gerekirse bir diyetisyenin de katkılarıyla diyet programına başlayın.